eAnonimiseren: veilig, snel en nauwkeurig!

Het handmatig anonimiseren van documenten is een arbeidsintensief en foutgevoelig proces.
Daarom bieden we eAnonimiseren aan om het anonimiseren geautomatiseerd te laten verlopen.
Dit is niet alleen 90% sneller en efficiënter dan handmatig anonimiseren, maar ook veel nauwkeuriger!

Home | Innovatie

Wat is Blockchaintechnologie?


Een blockchain is in de basis een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Dit kunnen bijvoorbeeld transacties zijn, maar ook afspraken, berichten of aktes. Het bijzondere aan de blockchain is dat dit mogelijk is zonder centrale autoriteit (zoals een bank, notaris of overheidsinstelling). Hierdoor is het manipuleren van vastgelegde gegevens niet mogelijk. De belangrijkste eigenschap van de Blockchain is dus betrouwbaarheid!

 

De Blockchain heeft veel toegevoegde waarde in onze “digitale samenleving”, waarin we ook steeds meer informatie digitaal uitwisselen. Deze digitale informatie is eenvoudig te wijzigen en manipuleren zonder dat dit duidelijk is. De gevolgen daarvan kunnen verstrekkend zijn. De Blockchain biedt ons de mogelijkheid om informatie 100% betrouwbaar met elkaar uit te wisselen.

Als eSpecialisten hebben we samen met onze technologiepartner Sphereon twee direct toepasbare Blockchainoplossingen ontwikkeld die in iedere ICT-omgeving functioneren. Met eOndertekening kunt u binnen uw organisatie een volledig rechtsgeldige elektronische handtekening zonder PKI-certificaten invoeren. Hiermee kunt heel eenvoudig de “natte handtekeningen” binnen uw hele organisatie vervangen.
Met eWaarmerk kunt u al uw digitale informatie (zoals besluiten, vergunningen, aanslagen, facturen en contracten) met een druk op de knop van een volledig betrouwbaar digitaal waarmerk voorzien. De informatie is daarmee niet meer te manipuleren en de ontvanger c.q. bezitter van de informatie kan eenvoudig valideren of de informatie authentiek, integer en betrouwbaar is.

Meer informatie over eOndertekening en eWaarmerk vindt u hier.

Als u in detail wilt weten hoe de Blockchain werkt dan kunt u onderstaande Engelstalige video van 6 minuten bekijken. Bent u meer geïnteresseerd in de essentie dan is de korte Nederlandstalige video van NOS op 3 meer geschikt.

 

Wat zijn Smart Contracts?

Smart Contracts zijn vergelijkbaar met “papieren” contracten. Het enige verschil is dat ze digitaal zijn en ervoor zorgen dat u volledige processen of grote delen ervan geautomatiseerd uit kunt laten voeren. Smart Contracts worden vastgelegd op een Blockchain en worden uitgevoerd zonder toezichthoudende, goedkeurende derde partijen.

Om dit te kunnen doen worden alle samenwerkende “contractpartijen”, de rechten en plichten en de procesregels vastgelegd. Op basis van bestaande regels en afspraken zorgen gebeurtenissen (triggers) in processen ervoor dat werkzaamheden automatisch uitgevoerd worden. De deelnemers van deze overeenkomst kunnen de termen en code inzien, maar de uitvoering niet meer manipuleren of veranderen.

Veel processen kunnen (grotendeels) geautomatiseerd uitgevoerd worden omdat de partijen, rechten en plichten en regels bekend zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de volledige financiële administratie en facturering geautomatiseerd af te laten handelen na de toekenning en levering van Wmo-voorzieningen. Dit bespaart veel tijd, geld, energie en frustratie. Een ander voorbeeld is het volledig geautomatiseerd laten verwerken van bestedingen aan sport en ontspanning voor mensen met een Stadspas. De burgers met een pas (of Stadsapp) krijgen vrije beschikking over het te besteden bedrag en de deelnemende bedrijven en instellingen krijgen automatisch betaald na de besteding door de burgers. De privacy van de burgers is gewaarborgd, mensen kiezen zelf en besteden zelf en de gemeente en de aanbieders zijn verlost van onnodige administratieve en financiële afhandeling.

Hieronder is een korte video opgenomen met een goede Engelstalige uitleg van Smart Contracts.

 

 

 

Is de Blockchain geschikt voor mij?

De Blockchain biedt veel nieuwe mogelijkheden en voordelen. Dat wil niet zeggen dat de Blockchain de oplossing is voor alle vraagstukken. Soms is het beter om te kiezen voor een andere oplossing.

De inzet van Blockchaintechnologie is uitermate geschikt als:

  1. sprake is van gedeelde opslag en gebruik van gegevens,
  2. meerdere mensen/entiteiten data toe moeten kunnen toevoegen,
  3. gegevens duurzaam bewaard moeten blijven,
  4. er geen privacygevoelige gegevens opgeslagen worden,
  5. het niet nodig is om de data door een centrale instantie te laten beheren en
  6. u een niet te manipuleren logging van alle mutaties wilt.

Als u een vraagstuk heeft waarvan u denkt dat een Blockchainoplossing zinvol is dan nodigen we u van harte uit om contact met ons op te nemen. Met veel plezier maken we een afspraak met u om te bepalen wat de toegevoegde waarde van de Blockchain voor u is.