Wij bieden maandelijks nieuwe webinars gebaseerd op de laatste technologie.

Interesse? Kijk dan snel verder en schrijf je in!

Na de zomervakantie volgen weer nieuwe webinars dus houd de website in de gaten.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de nieuwe webinars? Stuur dan even een mailtje via onze contactpagina!

Grip op Digitale Duurzaamheid


Een gezamenlijk initiatief van Key2control en eSpecialisten.

In 2005 verscheen een alarmerend rapport over het digitaal beheer van verantwoordingsinformatie bij de overheid met de veelzeggende titel “Een dementerende overheid?” Daarin wordt klip-en-klaar gesteld dat er een gat in ons collectieve geheugen is ontstaan omdat overheidsorganisaties al ruim 30 jaar aan het digitaliseren zijn, zonder goed te hebben nagedacht over het blijvend kunnen ontsluiten van die gegevens. Er vindt weinig tot geen onderhoud plaats om digitale informatie leesbaar, interpreteerbaar en toegankelijk te houden waarbij vorm, inhoud, structuur, samenhang en gedrag geborgd is. Het blijkt ook lastig om het besef en bewustzijn te ontwikkelen om de problematiek van het beheer van digitale informatie aan de orde te stellen. Dit was in 2005.

In februari 2021 verscheen opvallend genoeg een nieuwe analyse over de informatiehuishouding bij de overheid genaamd “Een dementerende overheid 2.0”. Nog steeds blijkt inzicht over de stand van digitale informatie, de toegankelijkheid, volledigheid en authenticiteit van overheidsinformatie onder druk staan en het onduidelijk blijft welke informatie bewaard dient te worden en welke informatie vernietigd had moeten worden, zo staat te lezen in de samenvatting.

 

Digitale duurzaamheid

Digitale duurzaamheid garandeert authenticiteit, vindbaarheid, toegankelijkheid, leesbaarheid, interpreteerbaarheid, herbruikbaarheid en volledigheid van informatie. Echter wat komt er bij kijken om digitale duurzaamheid vorm te geven? Waar moet je beginnen? Daarover gaan we in gesprek.

 

Programma:

Het programma ziet er als volgt uit:

13.00 – 13.05    Voorstel ronde door Kees Groeneveld (especialisten) en Bart Suers (Key2control)

13.05 – 13.20    Hoe krijg je grip op Digitale duurzaamheid?

13.20 – 13.30    Hoe ziet het kwaliteitssysteem en normenkader eruit?

13.30 – 13.45    Hoe verloopt de implementatie?

13.45-   14.00    Vragen tot slot.

 

Wie zijn wij?

eSpecialisten begeleid gemeenten, waterschappen, provincies, centrale overheden met vervangingsbesluiten, marktverkenningen en aanbestedingen eDepots en het digitaal duurzaam werken.

Klanten zijn onder meer:

Het Nationaal Archief, De Vereniging Nederlandse Gemeenten, Justitiële Informatie Dienst, De Immigratie- en Naturalisatie Dienst, GBTwente, Gemeenten Alkmaar, Den Helder, Enschede, Almelo, Venlo, Hengelo, Horst aan de Maas, Raalte, Olst Wijhe, Steenwijkerland, Schagen, Omgevingsdienst Noord Holland Noord,  Twenteregio.

Als eSpecialisten hebben we de handreiking Elektronische handtekening en Waarmerken voor de VNG vormgegeven (Januari 2021), de handreiking archivering van WhatsApp berichten (Oktober 2020) en de Marktverkenning eDepots (Oktober 2020).

Key2control ontwikkelt software voor interne beheersing dat bijdraagt aan het verlagen van de verantwoordingslast.

Gezamenlijk hebben eSpecialisten en Key2control een aanpak en normenkader voor Digitale Duurzaamheid ontwikkeld. 

 

Over dit agenda-item

  • 7 september 2021
  • 13:00 - 14:00

  • Gratis online webinar.